Güneş Enerjisi Santrali İzni

Güneş Enerjisi Santrali İzni

GÜNEŞTEN GELEN DOĞAL ENERJİ

Güneş elektrik enerjisinin ortaya çıkmasını büyük ölçüde etkileyen bir kaynaktır. Elektriğin üretilmesi için tercih edilen yöntemler arasında güneş de tercih edilmektedir. Günümüzde bu enerjiden faydalanıp elektrik üretimi yapan birçok firma vardır. Güneş enerji santrali izni Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından alınmaktadır. İzin alınması için birçok prosedürü uygulamak ve eksiksiz bir evrak teslimi yapılması gerekmektedir. Artan hava kirliliğine bağlı olarak güneşin ulaşımında azalmalar söz konusu olsa dahi elektrik üretimine herhangi bir etkisi yoktur. Yenilebilir enerji grubunda ilk sırada yer alan güneş enerjisi birçok firmanın kar yüzdesini arttıran bir işlemdir. Öncelikle güneş enerjisinin elde edilme yöntemleri arasında en çok tercih edilen özel üretim aynaları oldukça işe yaramaktadır. Özellikle güneş ışınlarının bir dalgasını bile boşa harcamayıp haznesine alan termal aynalar elektrik üretiminde önemli ölçüde etkilidir.

Santral kurulumu sırasında harcanan bedeller çok büyük bedellerdir. Genellikle büyük ölçekli şirketler bu ihaleleri ağırlıklı tercih ederler. Gerekli evrakların tesliminden sonra verilen ön izin sonrası belirli bir miktar ödeme yapılması gerekir. Güneş enerji santrali orman izni alabilmek için belli bir bedel ödenmek zorundadır. Ödenen bedelden sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı onayı sunulur. Alınan bu onay ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvuru yapılması gerekir. Evrakların eksiksiz olup olmadığına dair bir kontrol heyeti görevlidir. Evraklar incelendikten sonra herhangi bir aksilik yoksa güneş enerjisi santralinin kurulabilmesi için lisans verilir. Verilen lisans ile santral kurumuna başlanabilir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu onay vermediği sürece santral için herhangi bir inşaat sürecine girilmez. Girildiği anda belirli bir miktarda ceza ödenilmesi durumunda kalınır. Değişen yaşam şartlarına bağlı olarak yaşanılan ani yağmurlar kavurucu sıcaklar bu gibi santrallerin kurulumunu engellese de var olan güneşin enerjiye dönüştürülmesi de oldukça karlı bir iştir.

Güneş Enerji Santrali Nedir ?

Her geçen gün üretimin artması da bu santrallerin artmasına neden olmaktadır. Kesinlikle çevreye zarar vermeyen doğan santrallerdir. Güneş enerji santrali orman izni alınırken kurulacak alanlar konusunda kısıtlamalar söz konusudur. Akarsu ve sulak alanlara, ormanlık ve fidanlık alanlara, havaalanı ile arası 3km.den yakın olan arazilere, milli parklara kurulması kesinlikle yasaktır. Santrallerin kurulması sırasında ağaçlık alanların yok edilmesi sebebiyle bu alanlar güneş enerjisi santrali için yasaklı bölgeler arasındadır. Özellikle ormanlık alanlarda güneş enerjisinin doğrudan gelmesi sebebiyle talep edilen bu bölgelere kesinlikle Bakanlık izin vermez.  Günümüzde bu gibi santrallere artan ilgi yüksek kar getirisi olduğundan dolayıdır. Termal aynalar dışında inşaat alanı için yapacağınız giderler kısa süre içerisinde kazanılan enerji sayesinde kara dönüşecektir. Her geçen gün artan güneş enerjisi santrallerinin ülkemizde sayısı 450’ye kadar ulaşmıştır. Özellikle soğuk ülkelerin bu üretilen enerjiyi talep etmelerinin ülkemizin mali durumu açısından oldukça faydalıdır.